Φωτεινή Βενιέρη

Η Δρ. Φωτεινή Βενιέρη εκπονεί μεταδιδακτορική έρευνα στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημιου, με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. Από το 2017, ως πρόεδρος της εταιρείας μουσειακού θεάτρου Heterotopia, έχει σχεδιάσει και πραγματοποιήσει παραστάσεις μουσειακού θεάτρου σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα που εστιάζουν στην αξιοποίηση των ψηφιακών μέσων στην ερμηνεία της πολιτισμικής κληρονομιάς.

Αποφοίτησε από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. στην Πολιτιστική Διαχείριση, στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η διδακτορική της διατριβή είχε θέμα το μουσειακό θέατρο και εκπονήθηκε με υποτροφία του Ιδρύματος Λεβέντη και του κληροδοτήματος Παπαδάκη.

Έχει διδάξει στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2021-2022), στο Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου (2018, 2019) και στα μεταπτυχιακά προγράμματα «Δημόσια Ιστορία» και  «Δημιουργική Γραφή» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (2018-2022).  Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται το μουσειακό θέατρο,  η δημόσια ιστορία και αρχαιολογία, η πολιτισμική κληρονομιά, η ερμηνεία, χρήση και επικοινωνία του παρελθόντος στο ψηφιακό και φυσικό περιβάλλον, η θεωρία των μουσείων με έμφαση στην κοινωνική διαμεσολάβηση του μουσειακού θεσμού και η μουσειοπαιδαγωγική. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά. Το βιβλίο της για το μουσειακό θέατρο αναμένεται να εκδοθεί έως το τέλος του έτους από τις εκδόσεις Δίσιγμα.

Comments are closed.