Αυτό το υβριδικό πρόγραμμα μουσειακού θεάτρου συνδύασε δια ζώσης/in-situ και διαδικτυακές μορφές αφήγησης για να μεταφέρει τις συμμετέχουσες και τους συμμετέχοντες πίσωστο 1991, όταν το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων είχε μόλις ανοίξει τις πόρτες του. Ο φίλος μας ο Κωστής, καταξιωμένος μουσικός ο ίδιος, ήρθε στην Αθήνα ειδικά για να επισκεφθεί το νέο μουσείο. Είναι φίλος και πρώην μαθητής του διάσημου Ρομά μουσικού Βαγγέλη Σούκα, τον οποίο έχει χρόνια να δεί και είναι βέβαιος ότι κάποια πληροφορία θα βρει για εκείνον στο Μουσείο. Άλλωστε, όλοι/ες οι σπουδαίοι μουσικοί δώριζαν κάποιο όργανό τους στο Μουσείο.
Το «Στα βήματα του Βαγγέλη Σούκα» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μουσείο στο πλαίσιο ενός προγράμματος (που σχεδίασε και επιμελήθηκε το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων / Κέντρο Εθνομουσικολογίας Φοίβος Ανωγειανάκης – ΜΕΛΜΟΦΑΚΕ – σε συνεργασία με τη Δρ Φωτεινή Βενιέρη) ομιλιών, ζωντανής μουσικής, θεάτρου και διαπολιτισμικού διαλόγου στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2023. Έκτοτε έχει υλοποιηθεί ως εξ αποστάσεως εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε Ρομά μαθητές και μαθήτριες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Θήβα, την Καρδίτσα, το Αγρίνιο και την Άρτα χάρη στην υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και τη συνεργασία του ΜΕΛΜΟΦΑΚΕ με την πλατφόρμα εικονικής μάθησης MUSEOTEK. Σε κάθε συνάντηση, ο Κωστής παρουσιάζει στις μαθήτριες και στους μαθητές την πλούσια συλλογή λαϊκών μουσικών οργάνων του μουσείου, ενώ αναζητά τα ίχνη του φίλου του Βαγγέλη Σούκα. Οι μαθητές/ριες καλούνται να εκφραστούν δημιουργικά μέσα από τη μουσική και το τραγούδι καθώς βοηθούν τον Κωστή να αναζητήσει τον φίλο του.
Εμψύχωση/ερμηνεία: Λευτέρης Καταχανάς
Χρηματοδότες / Εταίροι: Υπουργείο Πολιτισμού, το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων / Ερευνητικό Κέντρο Εθνομουσικολογίας Φοίβος Ανωγειανάκης («MELMOFAKE»)
Τεχνική υποστήριξη: Museotek