Τον Μάιο και Ιούνιο του 2017 ξεκίνησε η πιλοτική εφαρμογή μουσειακού θεάτρου στον αρχαιολογικό χώρο των Αστικών Πυλών του Πειραιά. Η Heterotopia, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, και ιδιαίτερα με τους αρχαιολόγους Γιώργο Πέππα και Δώρα Ευαγγέλου, παρουσιάζει μια εφαρμογή μουσειακού θεάτρου για τη χρήση του νερού, κι όχι μόνο, στα κλασικά χρόνια στην πόλη του Πειραιά, με το κοινό στο ρόλο των επισκεπτών ενός πανδοχείου.

“Είναι παραμονή της γιορτής της Μουνιχίας Αρτέμιδος, της σπουδαιότερης ίσως γιορτής του Πειραιά. Πολλοί θα είναι οι επισκέπτες που θα πάνε στη γιορτή. Πολίτες, μέτοικοι και ξένοι. Και η Ξανθίππη, μια σκοροδοπανδοκευτριαρτόπωλις (πανδοχέας που πουλάει σκόρδα και άρτους) κάθεται σ’ αναμμένα κάρβουνα. Όπου νά ‘ναι θα φτάσουν οι επισκέπτες και εκείνη αντιμετωπίζει πρόβλημα με την κεντρική δεξαμενή του νερού. Τρεις μέρες τώρα, η ίδια παλεύει με τη λάσπη και περιμένει τον τεχνίτη που όλο της λέει ότι θα έρθει, αλλά δεν έρχεται ποτέ. Ο άντρας της είναι άφαντος από το πρωί κι έτσι έχει στείλει το δούλο να βρει τον τεχνίτη. Αλλά οι ώρες περνάνε και ούτε δούλο βλέπει, ούτε τεχνίτη. Το νερό στο πηγάδι είναι λίγο κι αν δε λυθεί το πρόβλημα οι πελάτες θα φύγουν και θα πάνε σ’ άλλο πανδοχείο. Κι εκεί που δεν ξέρει τι να κάνει, βλέπει έντρομη τους επισκέπτες να καταφθάνουν.”

Το έργο διαδραματίζεται εκεί που οι επισκέπτες του αρχαίου Πειραιά συναντούσαν τα πρώτα σπίτια στις παρυφές της κλασικής πόλης. Το 391 π.Χ. ο Πειραιάς βρίσκεται στην τελευταία ακμή της ιστορίας του! Ο αρχαιολογικός χώρος των Αστικών Πυλών εγκαινιάστηκε το 2016. Το κτήριο φιλοξενεί την έκθεση «Στην Επιφάνεια» που παρουσιάζει στο κοινό την παράλληλη εξέλιξη της αρχαιολογικής ανασκαφής και του τεχνικού έργου της επέκτασης της Γραμμής 3 του Μετρό. Στεγάζει επίσης το πρώτο μόνιμα ανοιχτό εργαστήριο συντήρησης αρχαιολογικών ευρημάτων στην Ελλάδα. Ένα ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα αυτών των ανασκαφών είναι οι 126 υπόγειες κατασκευές ύδρευσης των αρχαίων σπιτιών, δηλαδή των δεξαμενών, των πηγαδιών και του υδραγωγείου με τα οποία οι κάτοικοι του Πειραιά εξασφάλιζαν το νερό σε όλη τη διάρκεια της κλασικής και ρωμαϊκής αρχαιότητας. Κάποιες από αυτές βρίσκονται στον αρχαιολογικό χώρο και συνθέτουν το σκηνικό του πανδοχείου της Ξανθίππης. Μέσα σε έναν τέτοιο περιβάλλον, οι επισκέπτες κάνουν ένα ταξίδι στο χρόνο για να συναντήσουν ένα μέρος από το παρελθόν αυτής της πόλης!

Οι παραστάσεις είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν τακτικά από τον Σεπτέμβριο του 2017.