Ταυτότητα

Μουσειακό θέατρο και παραστατικές τέχνες στην ερμηνεία της πολιτισμικής κληρονομιάς.

Η Heterotopia είναι ένα μη κερδοσκοπικό εργαστήριο δημιουργικής έρευνα, με έδρα την Αθήνα. Στόχος μας είναι να διευρύνουμε τους τρόπους προσέγγισης και ερμηνείας της πολιτισμικής και φυσικής κληρονομιάς σε μουσεία, αρχεία, ιστορικά περιβάλλοντα και χώρους μνήμης μέσα από τις παραστατικές τέχνες και την ψηφιακή τεχνολογία.

Αναλαμβάνουμε τον σχεδιασμό και την υλοποίηση καινοτόμων διαδραστικών εμπειριών για να δημιουργήσουμε ένα χώρο διαλόγου για το παρελθόν και το παρόν, αποκαλύπτωντας κρυφές πτυχές της ιστορίας και ενθαρρύνοντας συνδέσεις με το σήμερα

Η Heterotopia υποστηρίζει την ανταλλαγή γνώσεων και τη δικτύωση αυτής της αναπτυσσόμενης κοινότητας επαγγελματιών και φορέων στην Ελλάδα, που δραστηριοποιείται στην έρευνα και την επισκεπτοκεντρική ερμηνευτική προσέγγιση της πολιτισμικής κληρονομιάς, στο μουσειακό θέατρο και τις αναπαραστικές διαστάσεις του παρελθόντος.

Κάθε έργο μας σχεδιάζεται και υλοποιείται από μια μοναδική ομάδα δημιουργών, που συγκροτείται για τις αναγκες του συγκεκριμένου κάθε φορά εργου και προέρχεται από διαφορετικούς τομείς, αλλά η καθημερινή διοίκηση και η διαχείριση του κύκλου εργασιών της Heterotopia γίνεται από τις ιδρύτριες της εταιρείας: Δρ. Φωτεινή Βενιέρη και Rebecca Shelley.

bg img right

Δρ. Φωτεινή Βενιέρη

Η Φωτεινή Βενιέρη διδάσκει μουσειολογία στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και συνεργάζεται με το μεταπτυχιακό πρόγραμμα “Δημόσια Ιστορία” του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Από το 2017, ως πρόεδρος της εταιρείας μουσειακού θεάτρου Heterotopia, έχει σχεδιάσει και πραγματοποιήσει παραστάσεις μουσειακού θεάτρου σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα που εστιάζουν στην αξιοποίηση των ψηφιακών μέσων στην ερμηνεία της πολιτισμικής κληρονομιάς.

Αποφοίτησε από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. στην Πολιτιστική Διαχείριση, στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η διδακτορική της διατριβή είχε θέμα το μουσειακό θέατρο και εκπονήθηκε με υποτροφία του Ιδρύματος Λεβέντη και του κληροδοτήματος Παπαδάκη. Η μεταδιδακτορική της έρευνα, με θέμα την έννοια του διαλόγου και τις διαλογικές πρακτικές στα σύγχρονα μουσεία, εκπονήθηκε στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου με υποτροφία του Ι.Κ.Υ (2020-22).

Έχει διδάξει στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2021-2022), στο Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου (2018, 2019) και στα μεταπτυχιακά προγράμματα «Δημόσια Ιστορία» και «Δημιουργική Γραφή» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (2018-2022). Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται το μουσειακό θέατρο, η δημόσια ιστορία και αρχαιολογία, η πολιτισμική κληρονομιά, η ερμηνεία, χρήση και επικοινωνία του παρελθόντος στο ψηφιακό και φυσικό περιβάλλον, η θεωρία των μουσείων με έμφαση στην κοινωνική διαμεσολάβηση του μουσειακού θεσμού και η μουσειοπαιδαγωγική. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά. Το βιβλίο της για το μουσειακό θέατρο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δίσιγμα.

Rebecca Shelley

Rebecca Shelley είναι παραγωγός και υπεύθυνη προγραμμάτων με εξειδίκευση στην αξιοποίηση των τεχνών στην μαθησιακή διαδικασία και τη συμμετοχή του κοινού στην πολιτιστική κληρονομιά. Από το 2017, ως συμπρόεδρος της Heterotopia, έχει υποστηρίξει το σχεδιασμό και την παράδοση μουσειοθεατρικών προγραμμάτων και ερευνητικών έργων σε συνεργασία με ελληνικούς αρχαιολογικούς χώρους, αρχεία και μουσεία.

Απόφοιτησε από το Erasmus Mundus MA δτη Διεθνή Έρευνα Παραστατικών Τεχνών (University of Arts Belgrade, RS και University of Warwick, UK). Συνεργάζεται με πολιτιστικούς φορείς, τόπους πολιτιστμικής αναφοράς και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών για περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια – κυρίως στο Βέλγιο, στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Εκτός από το σχεδιασμό και τη διαχείριση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εμπειριών σχετικά με την φυσική και πολιτισμική κληρονομιά για διαφορετικές ομάδες κοινού, η Rebecca έχει επίσης σημαντική εμπειρία στον στρατηγικό σχεδιασμό, την ανάπτυξη και διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού και εθελοντών και την αξιολόγηση εμπειρίας επισκεπτών. Είναι εκλεγμένο μέλος της επιτροπής διαχείρισης του βρετανικού παραρτήματος της Europa Nostra: της Πανευρωπαϊκής ομοσπονδίας μη- κυβερνητικών οργανώσεων για την προστασία της πολιτισμικής και φυσικής κληρονομιάς της Ευρώπης.