To μουσειακό θέατρο και η ψηφιακή μετάβαση των ερμηνευτικών πρακτικών στην πολιτισμική κληρονομιά

Αν δεχτούμε ότι το μουσειακό θέατρο, ως παραστατική τέχνη, μπορεί να υιοθετήσει πολλές μορφές (σύγχρονες και πειραματικές, ή πιο παραδοσιακές και καθιερωμένες) τότε μπορούμε να φανταστούμε την αστείρευτη δυναμική του στο πεδίο της ψηφιακής μετάβασης στην ερμηνεία της πολιτισμικής κληρονομιάς.

Πράγματι, οι μεθοδολογίες των παραστατικών τεχνών βρίσκονται πάντα πίσω από την έρευνα που απαιτούν οι πρωτοπρόσωπες δραματοποιημένες αφηγήσεις των μουσείων και των φορέων πολιτισμικής κληρονομιάς (μαγνητοσκοπημένες παραστάσεις που προβάλλονται είτε μέσω προτζέκτορα είτε μέσω ηχητικών εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούνται σε μουσεία και σε τόπους ιστορικής αναφοράς).

Όταν τα μεθοδολογικά εργαλεία μιας καλής παράστασης -χειρονομίες, τόνος φωνής, δραματουργία, διάλογος κλπ – επιστρατεύονται σε μια συνάντηση με την πολιτισμική, φυσική και επιστημονική κληρονομιά, η διαφορά είναι μεγάλη!

Υπάρχουν πολλά που μπορεί να μάθει κανείς για τις δυνατότητες και τους περιορισμούς που έχουν τα διάφορα μέσα και τρόποι επικοινωνίας, αλλά στην Ετεροτοπία ενδιαφερόμαστε να ακολουθήσουμε τις σχετικές συζητήσεις, και να ανακαλύψουμε τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους το θέατρο και οι παραστατικκές τέχνες επιδρούν στον σχεδιασμό της ψηφιακής και διαμεσικής αφήγησης σχετικά με την πολιτιστική κληρονομιά.

Εδώ μπορείτε να βρείτε τρία πρόσφατα παραδείγματα από το Ηνωμένο Βασίλειο: μια εμπειρία σε γκαλερί / μια διαδικτυακή εμπειρία, μια σειρά podcast και ένα πρόγραμμα μάθησης με εξ αποστάσεως παρακολούθηση:

Ζωντανά Πορτρέτα
Φτιαγμένο σε συνεργασία με το Athena Art Foundation, το Ίδρυμα Colnaghi και το Megaverse, η εμπειρία «Living Portraits» της National Portrait Gallery είναι ένα νέο μοντέλο ψηφιακής εμπειρίας που σας επιτρέπει να ακούσετε την ιστορία του μπόξερ και κρεοπώλη του 19ου αιώνα Jem Belcher από τον ίδιο. Η χρήση της τεχνολογίας τρισδιάστατων κινουμένων σχεδίων και καταγραφής κίνησης επιτρέπει στον Belcher να μιλήσει στους θεατές με την επιδέξια βοήθεια μιας «κουκλοθεατρικής» παράστασης που έγινε σε συνεργασία με το National Youth Theatre και τον βραβευμένο νεαρό συγγραφέα και σκηνοθέτη Edem Kelman. Ο στόχος της εμπειρίας αυτής είναι να προσελκύσει το κοινό στο διαδίκτυο σε συλλογές ιστορικής τέχνης με ελάχιστα γνωστές προσωπικότητες. Μπορείτε να δείτε το πρώτο από αυτά τα πειράματα εδώ και να διαβάσετε για τη δημιουργική διαδικασία εδώ.

Το μουσείο των Κακών Vibes
Αυτή η καινοτόμα και επιδραστική σειρά podcast του BBC Sounds Audio Lab συνδυάζει δημιουργικές δραματοποιήσεις με συνεντεύξεις και έρευνα για να εξερευνήσει μια συλλογή πολιτισμικών και πνευματικών τεχνουργημάτων που φιλοξενούνται σε βρετανικά μουσεία: ένα χρυσό βάρος των Akan, ένα από τα χάλκινα της Μπενίν, ένα κινέζικο προγονικό δισκίο και μια σανίδα Koi της Παπούα Νέας Γουινέας. Η σειρά των πέντε επεισοδίων ρωτά τι θα μπορούσαν να πουν τα αντικείμενα αν μπορούσαν να αφηγηθούν τις δικές τους ιστορίες. Το πιο σημαντικό είναι ότι η συγγραφέας και παρουσιάστρια Hanna Adan χρησιμοποιεί αυτήν την καινοτόμο μορφή για να εξερευνήσει πώς έφτασαν τα αντικείμενα εκεί αρχικά, ρωτώντας αν θα μπορούσαν ή θα έπρεπε να επιστραφούν στις χώρες και τις κοινότητες προέλευσής τους. Πιστεύετε ότι το θέατρο και οι παραστατικές τέχνης δεν μπορούν να συνεισφέρουν στην επίσημη συζήτηση για την αποκατάσταση της πολιτισμικής κληρονομιάς; Ξανασκεφτείτε το! Διαβάστε αυτή τη συνέντευξη με τη Hanna Adan και κατεβάστε το podcast εδώ.

Ζουμ μέσα από την ιστορία
Αυτά τα διαδραστικά εργαστήρια – μαθησιακές ενότητες στοχεύουν να φέρουν διάσημους ιστορικούς  χαρακτήρες στη σφαίρα της διαδικτυακής μάθησης. Αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με μερικά από τα κορυφαία μνημεία πολιτισμικής κληρονομιάς του Ηνωμένου Βασιλείου (όπως ο Πύργος του Λονδίνου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας). Το Zoom Through History φέρνει την πρωτοπρόσωπη ερμηνεία με κοστούμια (που συνιστά ήδη ένα σταθερό χαρακτηριστικό της μουσειακής μάθησης στο Ηνωμένο Βασίλειο) στη σύγχρονη ηλεκτρονική μάθηση για  σχολικές τάξεις. Δημιούργημα της Ceridwen Theatre Company στην Ουαλία, το πρόγραμμα παρουσιάζει στα σχολεία σημαντικούς ιστορικούς χαρακτήρες με τους οποίους μια τάξη γεμάτη μαθητές μπορεί να συνδεθεί για ένα διαδραστικό εργαστήριο 45-60 λεπτών (παραδίδεται μέσω Zoom). Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο εδώ ή δείτε το προσαρμοσμένο πρόγραμμα εργαστηρίων που παρουσιάζουν ιστορικοί χαρακτήρες για τα Ιστορικά Βασιλικά Ανάκτορα (Historic Royal Palaces)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.